středa 1. prosince 2021 Iva

Neumí létat, ale oplodní až patnáct samic. Nandu pampový je táta na plný úvazek

Nandu pampový sice neumí létat, za to je pořádný záletník. Tento pták dokáže oplodnit až patnáct samic, které mu snesou vajíčka na jedno místo. Samec pak převezme rodičovství, vajíčka vysedí a po vylíhnutí pečuje o svá mláďata.

"Tento otec je v přírodě otcem na plný úvazek. Právě v tomto období se olomoucká zoo těší z dalších přírůstků,“ uvedla zooložka Libuše Veselá. Před obdobím rozmnožování se hejno rozejde a samec si odvede okolo patnácti samic, s kterými se páří. Ty snesou vajíčka do jednoho společného mělkého důlku v hlíně, tedy hnízda.

Od této chvíle přebírá nandu roli otce a vajíčka sám vysedí. Ty, které samec neobsedne, jsou ponechány osudu. Na vajíčkách sedí třicet pět až čtyřicet dnů. Po vyklubání mláďata odejdou z hnízda, avšak otec je vodí a pečuje o ně. Později se k nim přidají i samice.

Nandu pampový byl v Zoo Olomouc už od roku 1957. První odchov s otcem se vydařil až za dvacet let a touto cestou se zoo vydává i dnes. Umělý chov v líhni nedělá. V minulých letech samice snášely dost vajec, ale samci je nevyseděli. Největší přírůstky byly v roce 2012, kdy se podařilo vysedět dvanáct kuřat.

Nandu je pták neschopný letu, byť je obdařen poměrně velkými křídly, která používá převážně k zajištění rovnováhy při svém rychlém běhu. Obývá úrodné jihoamerické nížiny – pampy. Nandu vypadá podobně jako jeho podstatně větší kolega pštros, na rozdíl od něj má však tři (nikoli dva) prsty na každé noze. Jeho zbarvení je buď šedé nebo hnědé, někdy se vyskytuje i v bílé formě, mláďata se oproti svým jednobarevným rodičům liší pruhováním. Mimo období rozmnožování žije v hejnech o 10-100 jedincích, většinou se chová velmi poklidně, někdy však dochází k potyčkám mezi samci. Dospělci se živí semeny, listy a plody, občas i hmyzem, či menšími obratlovci. Mláďata vezmou za vděk hmyzem nebo rostlinnou potravou.

Lemuři z olomoucké zoo rostou jako z vody. Za tři měsíce už mají kilogram

Na téměř jeden kilogram ze 180 gramů přibrala od května mláďata lemura vari ze zoo na Svatém Kopečku u Olomouce. Dvojčata se narodila na prvního máje, sameček a samička se podle chovatelů mají čile k světu. Olomoucká zoo chová lemury od roku 1990.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zoo Olomouc

Štítky nandu, pták, Zoo Olomouc, mláďata

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.